Ridteknik

Hur får man då hästar att utföra vissa saker? Man behöver mycket redskap i sin verktygslåda. Ska man lägga en spång över en bäck behöver man inga redskap. Bara en bräda som är tillräckligt viktbärande och lång. Sedan kan jag gå över. Viss balansträning krävs och jag måste själv ha kontroll över när jag vill gå över brädan. Inte så svårt.

Det är samma sak med hästar. Sitter jag på en lugn och grundinriden häst som är stadig nog för en ovan ryttare så kan det gå ganska bra med ridningen. I alla fall så länge man bara vill ta sig framåt i det tempo som hästen och ryttaren är överens om. Sätter man en sådan ryttare på en känslig häst kan det bli fullständig katastrof. Ryttare och häst skrämmer mer eller mindre slag på varandra.

Vill man mer med sin ridning behöver man vissa verktyg. Ett verktyg är en bra följsamhet och känsla för hur hästar fungerar. Både mentalt och rent rörelsemässigt. Genom att rida mycket och olika hästar övas denna egenskap upp. Vi kan kalla det erfarenhet och auktoritet. Sen behövs naturligtvis en hel uppsjö av ridtekniska verktyg. Sätet är viktigt, hästen måste ta halvhalterna och de vändande hjälperna. Sätets inverkan kompletteras alltid av tygel, skänkel eller både och. Hästen måste också alltid svara framåt på ryttarens order. Med sätet ger man också beröm genom att sitta still och inte störa när hästen gör rätt. Detta är en oerhört svår konst. De flesta ryttare hinner inte känna efter utan rider hela tiden för mycket. Förenklat kan vi säga att vi måste ha kontroll över framåt, stopp och sväng. (allt en häst behöver kunna enligt en av världens mest erfarna domare på storhästdressyr Erik Lette själv också hästutbildare)

Att ha hästen lydig för hjälperna. Att ha många verktyg i sin verktygslåda är viktigt. Som vilken snickare som helst. Men bara för att man har verktygen behöver det inte bli bra. Man måste ha känsla också. Vänta och lyssna på hästen, känn efter, vad gör den?

Ibland vill man rida hästen i låg form. Kan vara bra för att underlätta för hästen att använda sin höft och överlinje på rätt sätt. Eftergift på innertygeln gör det möjligt för hästen att träda långt inunder sig med inner bakben. Sitt stilla och gör det bekvämt för hästen. Kontrollera tempot med sätet. Om hästen tar kommandot över tempot och ger sig iväg är övningen i stället ödeläggande. Verktyget för stopp måste fungera. Hästen får absolut inte lägga sig i handen.


Ibland vill man rida hästen i högre form. Fortfarande ligger fokus på hur hästen arbetar med sin höft. Träda långt inunder sig på ett avspänt sätt. Kontroll över tempot är som alltid viktigt. Hästen ska alltid gå att behärska i tempo oavsett vilken form den går i. Många hästar passar på att öka när huvudet kommer högre. Här kommer det till sin spets vilken hjälp som kontrollerar tempot. Handen eller sätet. Har sätet mest att säga till om blir inte hästen olydig om formen ändras.


Att kunna välja form i alla gångarter är en stor tillgång. Bakbenen och överlinjen aktiveras på olika sätt. Nu är det inte alltid så lätt att ha kontroll med sätet. Givetvis kommer tygeln in med korta signaler via halvhalter men desto mer säte desto bättre möjlighet att variera formen. Det syns ju inte på bilden vad som hände sen……men när det fungerar har man hästen i sin maggrop och den ligger och kurrar där som en liten kattunge.

Har man kommit så långt är steget inte så stort att börja få hästen att använda de muskelgrupper vi vill. Vi börjar forma hästen och använder oss av sidförande och vändande hjälper. Går hästen undan för sidförande hjälper kan vi också börja böja hästen. När hästen böjer sig i bålen får vi stor belastning på bakbenen. Mest ett bakben i taget. Exempelvis kan vi på rakt spår eller i en volt få hästen att belasta inner bakben genom att rida i öppna. Vill vi belasta ytter bakben rider vi i sluta. Det är nu viktigt att alla verktygen i verktyglådan fungerar. De flesta hästar tycker att detta är jobbigt och försöker springa framåt och då gäller det att verktygen för stopp fungerar. Andra hästar stannar eller reser sig uppåt och då måste man få hästen att tänka framåt igen.

Det är jobbigt att vinkla i hasen och bära vikt. För att komma undan försöker ibland hästen att gå uppåt. Det gäller att få hästen att förstå vad man vill. Vara lugn och försöka förbättra känslan när man ska ge de olika signalerna.


Saknar man något verktyg kommer hästen undan. En ryttare som har mycket verktyg måste också ha en häst som svarar annars måste man sänka på kraven.
Kan man rida i skolorna, som öppna och sluta kallas, har man goda möjligheter att samla hästen och störst effekt har övningen sluta.

Är det tomt i verktygslådan får man börja från början. Många saknar verktygen för de förhållande hjälperna. Hästen springer då mest omkring och använder de muskler som är bekvämast. Inte de som vi tycker gör hästen vacker.

Klicka på länkarna nedan för att läsa om:

Överlinje i olika gångarter
Rörelsemönster i tölt
Debattartikel: Form i tölt?

© Landsberga islandshästar